Zimní olympiáda, burgery a smrskflace

V poslední lednové rekapitulaci zajímavých článků se ohlédneme za dvěma rozhovory s českými novináři, trochu zabrousíme do ekonomie a do jídla. A řekneme si, jak klimatické změny zasáhnou do výběru pořadatelů zimních olympiád v budoucnosti.

Zpovídaní novináři

Reportér Tomáš Etzler se rozvyprávěl o svém angažmá v Číně. A o „stabilizováné“ a prošpiclované společnosti Made in P.R.C. nehovořil zrovna lichotivě.  Ze slov veterána CNN nicméně vyplývá, že všechno v pořádku nebude nejspíš ani v tuzemské veřejnoprávní televizi.

„Z chytrých mladých lidí nechce být ve straně nikdo. Ale najdou se blbci, kteří se jinak neuplatní. Anebo vypočítavci. Strana má obrovské výhody.“ (Etzler o postoji mladých lidí k čínské komunistické straně)

Za přečtení stojí i rozhovor s Petrem Kamberským, s pluralistou pravdy , jak ho nazvali samotní autoři interview. Kamberský reaguje mj. na dotazy, proč neexistuje mezi zdejšími novinami diskuse a kritika nebo do jaké míry je ve své tvorbě svobodný novinář píšíci pro „Babišovu“ MAFRu.

Životnost delší, než se předpokládalo

Pražské sídliště Na Dědině
Panelové sídliště

Takovou mají paneláky. V minulosti řešily bytovou krizi a díky ceně lákají kupce i dnes. Článek s několika zajímavými čísly a fakty o panelových domech a sídlištích vyšel na Lidovkách.

Zimní olympiáda. Včera to šlo, zítra to už nepůjde

Řada měst, která pořádala v minulosti zimní olympijské hry, již nebude moci pořadatelství zopakovat. Na vině je oteplování, proměna podnebí a s tím související nedostatek sněhovné pokrývky, který vyžaduje hned několik sportovních disciplín na ZOH.

Něco k ekonomii…

Protože zdražování je v době internetových srovnávačů cen okamžitě poznat, výrobci často raději přistupují ke změnšení balení. Dochází tak k jevu zvanému „smrskflace„.

Propracovaná infografika o tom, kolik je na světě v oběhu peněz nebo jaký je objem dluhů. To vše ve vztahu k různých státům, firmám či jednotlivcům.

 

… a něco o jídle

Top restaurace v Londýně Bob Bob Ricard zavádí dynamický pricing, mimo špičku jde cena až o 25 % dolů. Využit je tedy podobný princip, jaký známe třeba od nízkonákladových leteckých společností.

Vyšlo již desáté vydání žebříčku o burgerech v Praze. Čelo žebříčku Brewsta’s Burgers 2017 obsadily dva letenské podniky následované Kantýnou od Ambiente. Překvapením je propad Dishe (až na 17. místo), dvojnásobného vítěze předchozích ročníků. Byl jste tam někdo v poslední době? Fakt se tak zhoršil?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *